Parcul Emil Gârleanu este proprietate privată. După 20 de ani de libertate, respectul pentru proprietate a învins. Intre blocuri sunt o groază de spații verzi, ce au aparținut odată cuiva. Nu știm cui, și nici nu contează, dar sigur au avut un proprietar. Dacă familia grădinarului de legume sau descendenții de viță nobilă (sau din flori) au găsit un avocat inteligent, sau dacă avocatul a găsit un descendent (oricât de îndepărtat), schema este sigură și de succes. Nu vreau să las impresia că mă opun ideii de retrocedare, dar pentru oraș, acest proces, dacă e făcut fără noimă, naște monștri, consumând energii și resurse într-o direcție inutilă. Berlinul a trecut și el prin această fază, dar clasa lor politică a avut viziune și bun simț, astfel încât retrocedarea nu s-a făcut în natură decât acolo unde a fost posibil, reintegrând urban cele două părți despărțite de ideologii diferite. Retrocedarea n-a dus la opoziția “perdanți – câștigători”. Dezvoltarea urbană este un proces în care nu există două scenarii pe termen lung; ori toată lumea pierde, ori toată lumea câștigă. Iar pe termen scurt, câștigă doar speculanții, dacă sunt protejați de corupție și de o lege incompletă. Noi am ales scenariul perdant. Oare de ce nu mă mir? Spații mari urbane sunt maidane părăsite, blocate de retrocedări, multe dintre ele discutabile. Avem multe pete negre cu “acces interzis”, care, datorită crizei, riscă să rămână așa, sterpe și în paragină, încă zeci de ani, în timp ce construcțiile noi călăresc parcurile și scuarurile, în ciuda oricărei norme de bun simț,… că de urbanism nu mai poate fi vorba de mult. În același timp, într-un ritm vioi, s-a concesionat aproape tot ce mai avea în proprietate primăria, așa încât capacitatea sa de negociere și de schimburi de teren este practic zero. Încă se mai poate face ceva; Primarul general este singurul care are dreptul, prin lege, să facă achiziții. Piața a căzut și permite achiziții. Făcute într-un mod transparent și în interesul public, acolo unde comunitatea o cere, la un preț corect, pot ajuta orașul să-și dezvolte propriile politici și să rezolve problemele locuitorilor.
Tags: Berlin, Emil Gârleanu, grădinar, piata
Buna seara, Domnule arhitect
Ca la multi altii, simtul meu estetic este violat intruna. Desi nu sunt bucurestean, de mic copil vizitez capitala. Am invatat sa o iubesc si poate sa o inteleg. Pana la un punct insa. Si Sibiul meu natal sufera de astfel de boli ca deh, este tot in Romania.
M-am lovit si eu in ultimii ani de urbanisti verosi si de mangruti cu patalamale care au reusit o seama de gafe urbanistice in Sibiu. Si inca se mai pritocesc planuri caraghioase, amanate de criza. Nu, nu ma refer la Centrul istoric, ci LA RESTUL ORASULUI.
Acum m-am retras la tara si ma preocupa timid MARKETINGUL DORULUI
Daca treceti prin Sibiel, jud. Sibiu, va astept la un vin la noi (vedeti http)
Cu deosebita consideratie,
Adrian Stoia
Buna Ziua,
Din pacate nu numai orasul reprezentativ al tarii noaste, Bucurestiul sufera de aceasta boala grea a politicii anti-mediu , anti-dezvoltare si de ce nu anti-tineret, si in Iasi orasul meu natal problema este aceeasi, mai recent Primarul Nichita se chinuie sa puna pavaje pe trotuarele orasulul care ar fi frumoase daca ar fi executate cum trebuie, dar lucrarile sunt facute in bataie de joc, nu au ajuns nici la jumatatea datei de finalizare a lucrarii ca primele pavele s-au “remodelat” si sunt inafara tiparului lor, si multe altele, este o continua bataie de joc, aici cat si in toata tara, din pacate asta este Romania in care traim, si probabil o alta revolutie poate aduce schimbarea.
Va Multumesc pentru dedicarea timpului dumneavoastra pentru updatarea blogului.
Mircea Silvestru
Iasi – Romania