Chiar şi după 20 de ani Bucureştiul continuă să fie măcinat de marile proiecte ale lui Ceauşescu. Acolo unde a reuşit să se impună (vezi Casa Poporului şi împrejurimi), locurile au rămas nefuncţionale şi consumatoare de bani. Unele au fost adoptate de noile instituţii democratice, care se raportează, subconştient, la oameni ca Ceuaşescu, folosindu-i moştenirea. Marile proiecte de infrastructură (dintre care unele sunt reluate acum – vezi viitorul mare bulevard Berzei), cum ar fi inelul median ca şosea de viteza prin centrul oraşului, aeroportul din sud sau canalul Bucureşti-Dunare, au rămas ca un virus ucigător pentru modernizarea oraşului. Este greu să te faci auzit în marea masă de experţi ce explică ce măreţe sunt lucrările pe care răposatul n-a mai apucat să le facă. Ei par să nu vadă un lucru esenţial: logica oraşelor lumii s-a schimbat, iar urbanismul ce promova infrastructura mare, pentru maşini,îin detrimentul spaţiului public, a eşuat şi el. Costurile greşelilor anilor 70 au fost foarte mari, dar oraşele bogate ale lumii au reuşit s le recupereze.
Noi construim în 2010 structuri ale căror replici au fost deja dărâmate în marile capitale în ultimii 10 ani. Acolo, au avut curajul şi puterea economică s-o faca. Urbanismul se întoarce către spaţiul public, către om şi ceea ce-l face să se simtă bine în oraş. Gândirea la scară umana, pietonul, biciclistul şi transportul în comun sunt instrumentele după care se croieşte oraşul viitorului. În tot acest timp, noi reîncălzim o ciorbă sleită de mult timp, pe care o ridicăm la rang de cină rafinată (citeşte: infrastructura modernă). Dar tot avem ceva, măcar suntem unici; când toata lumea caută soluţii ieftine şi cu impact în această lume crizată, noi vom fi săraci cultural şi spiritual, dar într-o lume de betoane. Poate nu vă daţi seama, dar acolo sunt banii şi mai ales sănătatea copiilor voştri. Probabil nu vă pasă, pentru că vă imaginaţi că vom pleca cu toţii din România. Oare?!
Tags: Ceausescu
Din păcate replicăm în mai toate domeniile aceleaşi experimente peste care omenirea a trecut de câteva zeci de ani. Cine ştie, poate până la urmă ajungem să inventăm şi roata!
Altfel însă, cred că acel generalizat “vă” din penultima-ţi frază, include cvasimajoritatea locuitorilor României. Într-un fel e normal: corespunde nivelului nostru de dezvoltare economică şi -mai ales- culturală. E greu însă de înţeles de ce mulţi dintre cei ce ar putea gândi altfel, insistă să ne uităm în grădina vecinului şi să regăsim acolo doar ceea ce ne spune că noi am fi mai originali, mai geniali, mai altfel…
Eu nu sunt bucurestean si desi imi place Bucurestiul si il vizitez cand am ocazia nu mi-ar placea sa locuiesc in Targul lui Bucur. Insa as vrea sa iti povestesc reactia mea cand am vazut pentru prima data Casa Poporului, eram student pe atunci venit cu un concurs prin Bucuresti. Am iesit din gura de metrou si brusc am vazut constructia respectiva in zorii diminetzii.
Ce pot spune e ca mi s-a parut impunatoare, a generat un sentiment de uimire si m-a facut sa ma simt mic. Cred ca asta a fost idea lui Ceausescu sa ne faca sa ne simtim mici. Nu a fost destinata spatiului public in primul rand, aici referindu-ma la Res Publica romana.
Citind acest articol imi dau seama ca autorul acestuia vorbeste in necunostinta de cauza si ca ii lipseste background-ul cultural in domeniu dezvoltarii urbane pentru a face asemenea afirmatii.
Procesul de restructurare urbana presupune inainte de toate un proces de adaptare si reutilizare a unor spatii cheie atat in oras cat si in vecinatatea lui.
Marea parte a proiectelor realizate sau incepute in perioada socialista se bazeaza pe planuri si proiecte de la sf.sec.XIX,inc.sec.XX ,ocupa spatii si teritorii care daca nu sunt folosite judicios vor impiedica dezvoltare armonioasa a orasului nostru.Sunt de acord cu dezvoltarea culturala si cu initierea unor proiecte de care sa beneficieze cetatenii dornici de aer liber si voie buna dar trebuie sa se inteleaga clar faptul ca fiecare este raspunzator de starea in care ne aflam pentru ca statul ar trebui sa raspunda in fata noastra insa noi nu punem intrebari.
Imi cer scuze ca intervin, dar uneori ma atac cand vine vorba de inteligenta. Nu toti suntem nascuti pe vremea lui ceausescu si nu toti am stat la cozi sa luam mancare, din fericire. Nu trebuie sa ai neaparat un background cultural ca sa iti dai o parere. Metroul este investitie rea? Sa fim seriosi.
Ce ati zis dvs. dna Rozina suna aberant, ba chiar foarte aberant.
Proiectele pe care Ceausescu le-a sustinut si realizat in proportii de 70 % sunt lasate intr-o balta de sange.
1.Canalul Dunare Bucuresti
2.Canalul de irigatii Siret Baragan
3.Reactoarele 3-4 de la Cernavoda
Va zic doar 3 proiecte…
1. Canalul Dunare Bucuresti, proiect realizat in proportie de 78 %, abandonat.
2.Canalul Siret Baragan, sistem de irigatii pentru 150 000 de ha de teren arabil si canal ce scoate de sub efectul inundatiilor 11 localitati, abandonat.
3. Reactoarele 3-4 de la Cernavoda…proiect sustinut de investitori chinezi, abandonat. Aici s-au retras chinezii ca s-au plictisit sa astepte decizia guvernului nostru.
Ce sa zic. Rele conceptii aveti.
Numai bine!